اخبار بسکتبال ایران

مروری بر حضور تیم‌های ملی بسکتبال در جام ملت‌ها / ۱۹ روز تا کاپ آسیاخانه بسکتبال ایراناخبار – خانه بسکتبال ایران


Warning: Undefined variable $author_details in /home/gitkdukq/public_html/wp-content/plugins/wp-user-profile-avatar/templates/wp-author-box-social-info.php on line 87

سایت خانه بسکتبال ایران؛

کاپ آسیا؛ پیش از این مسابقات جام ملت‌های آسیا نامیده می‌شد، هر چهار سال یک بار بین تیم‌های ملی مردان آسیا و اقیانوسیه برگزار می‌شود.

تا سال ۲۰۱۵، این مسابقات هر دو سال یک بار برگزار می‌شد و همچنین یک تورنمنت مقدماتی برای جام جهانی فیبا و مسابقات بسکتبال المپیک بود اما از سال ۲۰۱۷، این مسابقات به FIBA Asia Cup تغییر نام داد و اکنون تیم‌هایی از اقیانوسیه هم در آن حضور دارند.
همچنین، از سال ۲۰۱۷ در یک چرخه جدید چهار ساله، پنجره‌های انتخابی کاپ آسیا بر روی تیم‌های دو قاره گشوده شد.

نخستین دوره جام ملت‌های آسیا: ۱۹۶۰ به میزبانی مانیل فیلیپین.

تا سال ۱۹۷۵ فیلیپین با ستارگان حرفه‌ای خود قهرمان آسیا بود اما پس از آن تا سال ۲۰۰۷ فقط دو مورد وجود داشت که چین قهرمان نشد. ابتدا در سال ۱۹۸۵ و سپس باخت در نیمه‌نهایی به کره جنوبی در سال ۱۹۹۷. چینی‌ها یک دوره قهرمانی را از چهار تورنمنت به رهبری یائو مینگ شروع کردند.

در سال ۲۰۰۷ سلطه چین در بسکتبال آسیا با برتری ایران مقابل لبنان در فینال و قهرمانی تیم ملی بسکتبال به پایان رسید. چینی‌ها مدعی شده بودند به دلیل میزبانی از المپیک ۲۰۰۸ پکن، تیم دوم خود را روانه مسابقات کرده بودند. اما ایران در سال ۲۰۰۹، تیم اصلی چین را شکست داد و سومین تیمی شد که با موفقیت از عنوان قهرمانی خود دفاع کرد.
ایران بعد از ناکامی در ۲۰۱۱، در ۲۰۱۳ مانیل فیلیپین در فینال مقابل میزبان پیروز شد و سومین جام قهرمانی خود را در تاریخ بسکتبال آسیا بالای سر برد.
مقام سوم در سال ۲۰۱۵، آخرین عنوان تیم ملی با روش قبلی برگزاری رقابت‌ها بود و بعد از ورود استرالیا و نیوزلند در سال ۲۰۱۷ به میزبانی لبنان، ایران یک بار دیگر روی سکو رفت و نایب قهرمان شد.

مسابقات ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ آخرین روش برگزاری به صورت انتخابی جام جهانی (۲۰۱۴ اسپانیا) و کسب سهمیه المپیک (۲۰۱۶ ریو) بود.

کاپ آسیا ۲۰۲۲

این رقابت‌ها به خاطر کرونا با یک سال تأخیر از ۲۱ تیر ۱۴۰۱ به میزبانی اندونزی برگزار می‌شود.
تور جام «کاپ آسیا» از ۲۰ فروردین و از لبنان؛ جایی که جام قبلی فیبا در سال ۲۰۱۷ آنجا برگزار شد، به راه افتاد و بعد از عبور از کشورهایی همچون سوریه، اردن، هند و … به اندونزی رسید.

نخستین حضور ایران ۱۹۷۳

شنبه ۱۰ آذر ۱۳۵۲ تیم ملی بسکتبال ایران برای نخستین بار در رقابت‌های جام ملت‌های ۱۹۷۳ آسیا شرکت می‌کند. این هفتمین دوره بازی‌هاست و فیلیپین، کره و ژاپن جام قهرمانی دوره‌های پیشین را در تیول خود دارند. ایران وارد میدان مسابقات در مانیل فیلیپین می‌شود که میزبان یکی از مدعیان قهرمانی است.

گروه A
کره، ژاپن، ایران، تایلند، مالزی و هنگ کنگ.

ژاپن ۹۱ – ایران ۶۲
ایران ۸۳ – تایلند ۶۴
کره جنوبی ۱۱۶ – ایران ۵۴
ایران ۹۰ – مالزی ۸۲
ایران ۹۵ – هنگ کنگ ۸۳

دور دوم

ایران ۸۰ – فیلیپین ۸۸
ایران ۸۳ – ژاپن ۹۸
ایران ۹۰ – کره جنوبی ۱۰۵
ایران ۸۷ – هند ۸۲
تایوان ۹۰ – ایران ۷۴

رده بندی: فیلیپین، کره جنوبی، تایوان، ژاپن، ایران …

با توجه به نخستین تجربه ایران در بین مدعیان آسیا، این عنوان در بین ۱۲ تیم رضایت‌بخش بود. مجله «دنیای ورزش» یکم دی ماه ۱۳۵۲ این مسابقات را «نمایشگاه خوبی برای شناخت چهره واقعی بسکتبال آسیا قبل از بازی‌های آسیایی تهران» معرفی کرد.

ایستاده از راست: مسعود ماهتابانی ( مربی) کامبیز قائمیان، جعفر قره‌خانی، نادر کاشانی (کاپیتان) شیرالیو (سرمربی رومانیایی تیم ملی)، رضا مشحون و امیر ایلیاوی.
نشسته از راست: مجید غمگسارنیا، مظفر بنی‌هاشمی، محسن خلخالی، امیر سبکتکین، رضا اسماعیلی، ایرج لارودی و جمشید قاسمی.
این تیم در بازی‌ تدارکاتی سال ١٣۵٢ در تهران موفق به شکست دادن تیمی از کره جنوبى شد.
کیهان ورزشى با تیتر بازیکنان عصر طلایى، بازى ملى‌پوشان را ستود.

تیم ملی بسکتبال در فیلیپین
ایستاده از راست: زنده‌یاد افوضی، زنده‌یاد جعفر قره‌خانی، جمشید قاسمی، کامبیز قائمیان، مظفر بنی‌هاشمی و ایرج لارودی.
نشسته از راست: مجید غمگسارنیا، شیرالیو (مربی رومانیایی تیم ملی بسکتبال)، زنده‌یاد رضا اسماعیلی و امیرهوشنگ سبکتکین.

جمشید قاسمی از بازیکنان تیم در مسابقات ۱۹۷۳ مانیل می‌گوید:
«یک شب در مراسمی با حضور همه تیم‌ها از آنها می‌خواهند یک قطعه موسیقی یا نمایش سنتی کشورهای‌شان را برگزار کردند. نوبت به تیم ایران رسید. ما رفتیم بالای سِن و ترانه امشب شبه مهتابه … را دسته جمعی اجرا کردیم».

تصویری از دنیای ورزش یکم دی ماه ۱۳۵۲.
در این شماره نتایج تیم ملی در جام ملت‌ها به نسبت دو دوره بازی‌های آسیایی ۱۹۶۶ و ۱۹۷۰، مورد مقایسه قرار گرفت. ایران در هر دو دوره هفتم شده بود اما در نخستین حضورش در جام ملت‌ها پنجم.

نوشته مروری بر حضور تیم‌های ملی بسکتبال در جام ملت‌ها / ۱۹ روز تا کاپ آسیا * خانه بسکتبال ایران پایگاه تخصصی بسکتبال *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا